Kluski ziemniaczane,gotowala je moja prababcia,babcia ,mama teraz siostra i ja ,musze jeszcze nauczyc syna:)
Kartofle obieramy pluczemy,trzemy na tarce ,odlewamy troszke wody dosypujemy make ,wykladamy na pokrywke ,lyzka zsuwamy kawalki ciasta na wrzatek..maja byc nie rowne,takie swojskie:)..Kluski w wodzie mieszamy chwile gotujemy,wylewamy na durszlak.Podajemy z cebula usmazona z boczkiem i do tego kiszona kapusta gotowana lub swieza lub tylko z boczkiemm cebula i pokruszonym na to twarogiem..oczywiscie solimy i pieprzymy..
Uwaga ! W moej rodzinie nie dodaje sie jajka do tych klusek ,mama mowi ze sa wtedy twarde,a my lubimy takie mieciutkie..
Pyszne swojskie jedzenie-naprawde polecam...
dodane na fotoforum:
topola 2013-07-20
PYSZNE JEDZONKO ...
JA ROBIĘ Z ŻYTNIEJ MĄKI SĄ BARDZO MIĘKKIE...
POZDRAWIAM SERDECZNIE:):):)
nfoksik 2013-07-20
i ja gotuję takie kluski ale robię zupę, zajrzyj u mnie w archiwum miesiąc 15 luty 2013, powiem Ci że moja mama też dawała na przykrywkę i łyżką zsuwała.......pycha!!!!
monik7 2013-07-20
znam podobne, ale ziemniaki trzemy na tarce potem dajemy do sciereczki lub gazy i wyciskamy z nich wode potem urywamy po troszke i wrzucamy na wrzatek potem na talerz i zimne mleko do tego mmmmm PYCHA