Kapusniaczki drozdzowe-smazone-moja propozycja na Wigilie.

Kapusniaczki drozdzowe-smazone-moja propozycja na Wigilie.

Ostatnio robilam je wspolnie z kolezankami jakies 35 lat temu,w szkole gastronomicznej w Toruniu przy ulicy Sienkiewicza:-) ostatnio przypomnial mi sie ich pyszny smak ,wyszly prawie takie same:-)


Kapusniaczki drozdzowe-smazone-( pyszne) moja propozycja na Wigilie


kapusta kiszona ok 80 dag
cebula
maslo do usmazenia cebuli
sol,pieprz
ew majeranek do farszu
maka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
maslo 100 gramm
drozdze swieze 50g
cukier 1 lyzka
sol 1lyzeczka
olej do smazenia
Ugotowac kapuste do miekkosci,mozna wetrzec 1 marchewke dla koloru,posolic,popieprzyc,gdy wystygnie drobniutko pokroic,cebule pokroic w kosteczke,usmazyc na masle na zloto,dodac do kapusty.
Make przesiac do miski,mleko podgrzac,zeby bylo mocno cieple,rozprowadzic w nim drozdze,cukier, sol, wlac do maki.Dokladnie wyrobic.Wlac roztopione maslo,dalej wyrabiac az ciasto bedzie gladkie.Przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia.Gdy podwoi swoja objetosc,wylozyc na stolnice lub blat posypany maka,rozwalkowac na grubosc ok 0,5 cm, kroic prostokaty,nakladac kapuste,zlepiac,usmazyc w glebokim tluszczu na zloto ,podawac z barszczem.

dodane na fotoforum:

mattik

mattik 2014-12-08

rewelacja :) mniam...

jokam

jokam 2014-12-08

ale świetnie wyglądają !! :))

ewaiza

ewaiza 2014-12-08

wygladaja bardzo apetyczne i chrupiace

krycha2

krycha2 2014-12-08

Znam Twoja szkołę...znam Toruń ...miasto mojej szkolnej młodości...fajne te kapuśniaczki...będę wdzięczna za przepis..

anad60

anad60 2014-12-08

na pewno bardzo smaczne....ładnie je wyeksponowałaś *;*
Pozdrawiam :)

ania03

ania03 2014-12-08

oooo...ciekawe...:)

jaworr

jaworr 2014-12-08

Ja bylam tylko przejazdem, krociutka przerwa i dalej...:)

jmania

jmania 2014-12-08

Bardzo ciekawy przepis, kapuśniaczki wyglądają rewelacyjnie

lisek52

lisek52 2014-12-08

Pyszne kapuśniaczki...mniam mniam:))

kimeraj

kimeraj 2014-12-09

Na Wigilię w taki sposób smażymy pierogi - z grzybkami oraz kapustką i grzybkami. Normalne ciasto pierogowe nadziewamy farszem, sklejamy i surowe smażymy na głębokim tłuszczu. Poezja smaku!

krysiaa

krysiaa 2014-12-09

Świątecznie na talerzu ..są pyszne ..życzę wspaniałego dnia...ślę serdeczności Dorotko ...:)
..re..ha ha jak nastolatka jesteś kochana Dorotko ..ale to było wieki temu..:)

baygel1

baygel1 2014-12-10

Czegos takiego nie jadłam .... ale już czuję smak .... a może tak spróbować :) fajny przepis.

agga7

agga7 2014-12-13

mmm, to musi być pyszne :)

dodaj komentarz

kolejne >