Wczoraj dowiedzialam sie öd kolezanki Basi ze jej babcia pochodzila z ukrainy i jej mama i ona przejely wiele potraw z tamtej kuchni ...
Zmusilam ja zeby zdradzila mi jakis przepis, podala mi na takie kluski, jej ulubione z dziecinstwa,, ktore gotowala dla niej babcia.
Nazwalam je kluski ukrainskie , zeby nie zapomniec..Przepis jest prosty, nie moglam sie oprzec i dzis je przyrzadzilam, sa niezwykle smaczne, troszke pracochlonne ale oplacalo sie.
Podam przepis, moze ktos skorzysta, do czego zachecam:-)
Ziemniaki
maka
ser bialy
jajko
sol
pieprz
Ziemniaki obrac, umyc, zetrzec na tarce jak na placki, mase dobrze przecisnac przez lniana sciereczke. Dodac make, tyle zeby powstalo ciasto, dobrze wyrobic, sztuka polega na dobrym wyrobieniu,tak powiedzilala Basia, Twarog zmielic przez maszynke lub dobrze rozgniesc,dodac sol i sporo pieprzu.Na koniec jajko. Urywac po kawalku ciasta, formowac placuszki, na to farszu z twarogu, nastepnie ulepic spore kule otoczyc w mace i wrzucac na osolony wrzatek...gotowac 20_30 minut zeby nie bylo surowe w srodku.......Babcia Basi serwowala to z kwasna smietana, ale mi bardziej pasowala przyrumieniona cebulka....
Gotujcie, zachecam :-)
dodane na fotoforum:
oliwkaa 2014-12-17
na pewno smaczne jadłam juz podobnie robione...
jaworr 2014-12-17
Robie podobne kluski, ale bez sera... moze te beda lepsze i pozywniejsze ..sprobuje przy okazji...)
Pozdrawiam....:))
aina03 2014-12-17
Pozdrawiam:)
karo66 2014-12-17
Ja znam podobną wersję ale z nadzieniem z tartej marchwii. Musi być ona dobrze doprawiona tłuszczem(masłem), pieprzem i cukrem. Tylko nie wiem czy zamiast mąki nie były gotowane i utłuczone ziemniaki. Ale było super.
aina03 2014-12-18
Hej...bierz się za pieczenie chleba i nie cykaj......ja od 1,5 roku nie kupuje ino swój piekę:)łatwizna:)jak będziesz chciała to podam na mój składniki....kązdy jednak ma swoje ulub.smaki:)miłego czwartku
janowa 2014-12-19
Moja mama robiła takie kluski bez sera do czarniny...Ja czasem też robię ,ale skuszę się na takie z serem...pozdrawiam imienniczkę:)