Troche nie dopracowane jeszcze ale smaczne.
Składniki
40 g - drożdży
½ szklanki - cukru
1 łyżka - cukru waniliowego
1 szklanka - mleka
2 - żółtka
70 g - masła
600 g - mąki
szczypta soli
2 - białka
czarnuszka
Opis przygotowania
Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, wlać 125 ml mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Dolać roztopione masło, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i sól. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Uformować bułeczki, ułożyć na blasze. Wierzch posmarować białkiem, posypać czarnuszką. Piec przez 25 minut w temp. 200 st. C.
dodane na fotoforum:
aina03 2014-12-19
Jakie nie udane???super są...nie widziałaś moich pierwszych...jak kapcie wyszli:)powolutku do wprawy dojdziesz....trzymam kciuki:)
aina03 2014-12-19
re.Dorotko za co mnie przepraszasz???kochana Ty moja ja napisałam cobyś sobie ten przepisior miała:)...przecia to nie przymus był...hahahahaha....:)a bułeczki liczne i zapisuję przepisa...bo ja maslanych nie umiem:)))))))))))))))
janowa 2014-12-19
No,to jak w Niemczech upieczesz takie bułeczki,to już co drugi dzień będziesz musiała... hahaha