Bardzo smaczna.
Na jedno opakowanie sledzi....2 szklanki wody zagotowac z 10 kuleczkami pieprzu i 10 ziela ang. 5 liscmi laurowymi, octem,cukrem i jedna cebula pokrojona w piorka i sparzona wrzatkiem. Zalewe wystudzic i wlozyc na 12 h do lodowki. Po tym czasie wlac kwasna smietane , ok 1/2 l (opcjonalnie Joghurt nat . ja dodalam tez troche slodkiej....) do miski ,polaczyc z zalewa. Doprawic do wlasnego smaku zeby bylo slodko -kwasne..mozna jeszcze dodac troche pieprzu.Sledzie oplukac, pokroic w paski dodac do sosu ( mozna tez wkroic troche cebuli z zalewy ale drobiutko ) wstawic do lodowki jeszcze na godzinke (przykryte.)
Ugotowac ziemniaki w mundurkach, obrac...podawac z zupa,mozna popieprzyc po wierzchu, lub posypac delikatnie zielonym.
dodane na fotoforum:
nikt00 2015-01-23
ładnie podana:)
krycha2 2015-01-23
re: a wiesz,że niespodzianka..wychodzę często na balkon i dotąd nie zauważyłam..Kiedy był mróz myślałam,że zmarzną ale one nawet zakwitły..
jaworr 2015-01-23
Ciekawa zupa, takiej jeszcze nie jadłam, nie doszukałam się gotowania oprócz zalewy. Podaje się ją zimną...?
jokam 2015-01-24
och...
jak ona cudnie wygląda...
fajnie, że przepis podałaś...
zaraz sobie zanotuję...
podobną zupę mama mojej synowej zawsze na Wigilię robi i wiem, że przepyszna jest, to teraz pora wypróbować tę Twoją...