Majonez jest b. łatwo zrobić, wystarczy zachować podstawową zasadę - wszystko co będziesz używać ma mieć temperaturę pokojową ( NIE z lodówki ).
Skład: żółtka, olej, gorąca woda, sól i przyprawy ( ja daję dużą łyżkę świeżo otwartej musztardy )
Wystarczy :żółtka kręcimy w mikserze ( ja muszę mikser przechylać ale to już kwestia jakie kto ma urządzenie ), zawsze tylko i wyłącznie w trakcie kręcenia dolewamy, ( dosłownie kapiąc ) olej, a jak chcemy mieć więcej majonezu lub w trakcie się zwarzy to kapiemy ( zawsze w trakcie kręcenia ) kilka kropel gorącej wody.
Jak majonez mimo wszystko nie wychodzi, przelewamy to do jakiegoś naczynia, w czystym mikserze ponownie kręcimy np. 2 żółtka i tym razem dolewamy po woli ten zwarzony majonez i odrobinę oleju na przemian. Sól, pieprz i gotowe SMACZNEGO
majonez się waRZy! piwo sie waRzy! mleko lekko skisłe sie waRZy!
Od słowa WAR- wrzątek; warzyć =gotować