Z serem feta i grzankami.
Mmmmmmnnnnnniaaaaaaaaammmm.
maria57 2014-07-30
jak się to robi???? poproszę o przepis - składniki są w domu, więc chętnie zrobię
cru73 2014-07-30
Proszę:
Składniki:
1 - 1,2kg cukinii
2 cebule
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła + łyżeczka oliwy
1,5l ulubionego bulionu – ja standardowo użyłam domowych kostek rosołowych drobiowych
150g – 200g gęstej śmietany
100g sera feta
Odrobina szczypiorku
Sól, pieprz
Cebulę obrać i posiekać – nie musi być dokładnie, i tak będzie miksowana. Cukinię odkłądnie umyć i bez obierania pokroić w kostkę. W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać oliwę, aby masło się nie paliło i wrzucić cebulę. Gdy zmięknie dodać cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć mieszając, aż cukinia lekko zmięknie. Dolać bulion – tyle, aby zakryć warzywa o ok. 2cm i gotować ok. 15min do miękkości. Zupę zmiksować dokładnie blenderem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu Dodać śmietanę w ilości wg uznania (ja polecam więcej niż mniej – doskonale wzbogaca smak cukinii). Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. P...
cru73 2014-07-30
Podawać z kawałkami sera feta i posiekanym szczypiorkiem w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa.
Ja zamiast pieczywa dodałam grzanki. Naprawdę pyszne!
stasia9 2014-07-31
Dzięki za super przepis...jutro sobie ugotuję...re.a pro po to już nie te lata by być niegrzeczną...ha ha ha....
maria57 2014-08-01
dzięki za przepis - już skopiowałam do moich komputerowej osobistej książki kucharskiej - wkrótce ją zrobię