Dżem jabłkowo-cytrynowy.
Składniki - 12 jabłek - 2 cytryny - szklanka wody - 60 dag cukru - 2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka mielonych goździków
sposób przygotowania:
Cytryny umyć pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Pokroić na plasterki, usuwając pestki. Cytryny zalać szklanką wody, gotować przez godzinę. W międzyczasie umyć i obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Jabłka dusić na małym ogniu aż powstanie mus. Następnie wlać do jabłek ugotowaną cytrynę, cukier, cynamon i goździki. Smażyć przez 15 minut. Dżem z jabłek przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem, aby się zassały. Gdy dżem z jabłek - przepis z cytryną wystygnie odstawić w ciemne, chłodne miejsce.