Cwibak;)))
Najprostsze ciastko,jak mamy"uskładane"białka w lodówce;)))
szklanka bialek(ok 9 bialek)
2szkl.maki
1 szkl. cukru
2 zoltka
1/2 kostki masla lub margaryny(rozpuszczone,wystudzone)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
sposob wykonania:
bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli,wsypac cukier-nie przestajac miksowac(jak piana bedzie juz dobrze polaczona z cukrem)dac zoltka(caly czas miksowac).Potem zmniejszyc obroty,i wlewac powoli maslo,dac przesiana make z proszkiem(mozna dac garsc rodzynek na koncu).wylaczyc mikser.Przemieszac mase lyzka,zeby sie upewnic,ze na spodzie nie zebral sie tluszcz.Wylac do foremki posmarowanej tluszczem i obsypanej maka.Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.Piec ok.45-50 min.(sprawdzic patyczkiem)NIE OTWIERAC PIEKARNIKA PRZEZ POL GODZINY OD WLOZENIA CIASTA!To tyle.Smacznego!
dodane na fotoforum:
kot54 2013-02-24
zanotowałam....apetycznie wygląda...*;*
kopytka 2013-02-24
u mnie i tak się spali spód... albo opadnie...
pójdę do sklepu i kupię sobie ciastko...
mummy5 2013-02-25
dziekuje za odwiedziny i przemiłe słowa:)))pozdrawiam serdecznie:)
ciasto napewno zrobie.te najprostsze najbarzdiej smakuja:)
mummy5 2013-02-25
za tą drugą opcje podziekuje hahaha;)może trzeba warto wierzyć i troszkę pomagać żydkowi;)miłego dnia:)
anet36 2013-02-25
pyszne i szybkie ciacho ,też takie robię jak mi białka zalegają...
re,,nie ,to robota mojego męża,ja tylko papierki składam
allright 2013-02-25
nigdy jeszcze nie piekłam takowego ciacha ..choć nazwa nie jest mi obca...ĆWIBAK...eh ja chyba wolę BABKĘ