Zupa węgierska?.Bogracz?
Jeśli zjem kiedyś oryginalnego,węgierskiego bogracza,to zaraz podzielę się przepisem.
Wiem na pewno tylko kilka rzeczy:ma być mięso wołowe,dużo papryki,papryka ostra i słodka,pomidory,kminek mielony,ziemniaki i kluseczki.Resztę wzięłam z kilku różnych przepisów.
Ponieważ miałam tylko filet z indyka,zrobiłam na bazie takiego mięsa.
Mięso(ok.60 dag)-pokroić w kostkę
2 średnie cebule-w kostkę
2 ząbki czosnku(przez praskę)
2 papryki czerwone-w kostkę
30 dag pieczarek-w półtalarki
3 ziemniaki(pokroić w kostkę)
łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka płaska papryki ostrej mielonej
1 papryczka chili(w kosteczkę)
1/2 łyżeczki kminku mielonego
4 pomidory bez skórki(w kostkę)lub koncentrat pomidorowy
wywar z jarzyn(ilość:do przykrycia składników)
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
sól,pieprz
kluseczki-mąka,jajko woda,łyżka oleju,sól(zrobić z tego gęstą masę i"kłaść"łyżką małe kluseczki na wrzątek,ugotować do miękkości-odcedzić)
cebulę zeszklić na niewielkiej ilości smalcu,dodać czosnek i słodką paprykę-mieszając,zeby papryka i czosnek się nie przypaliły!(bo będzie gorzkie),chwilę podsmażyć-dać go rondla z gotującym się wywarem z jarzyn(wody niewiele,tyle,żeby przykryć tylko składniki)
następnie podsmażyć mięso-i też dać do wywaru
pieczarki podsmażyć-do wywaru.Wrzucić pomidory,listki,ziele,kminek i paprykę ostrą i dusić wszystko na małym ogniu,aż mięso zacznie
mięknąć...potem dać paprykę w kostkę+chili...jak papryka chwile się pogotuje,dodać ziemniaki w kostkę.
Wcześniej zrobić kluseczki,wrzucić je razem z ziemniakami.Jak ziemniaki będa miękkie,doprawić jeszcze solą ewentualnie.To danie powinno być bardzo ostre,jest bardzo syte,są w nim już ziemniaki i kluseczki.Smakuje wybornie,jeśli ktoś lubi"ostrą"kuchnię:))))Podawać z pieczywem(chociaż ja,jadłam bez pieczywa,ze względu na ziemniaki i kluseczki które są w tym daniu;)SMACZNEGO"OSTREGO"!
Przygotujcie sobie dużo picia!....jest taki,że"suszy"po nim!
dodane na fotoforum:
bronia 2013-05-14
Wygląda bardzo apetycznie.:)
oliwkaa 2013-05-14
Ja nie przepadam za bograczem ....wręcz nienawidzę !!! ha ha ha
kot54 2013-05-14
czytając Twój przepis oznajmiam że na pewno
jest PYSZNY i mi smakuje....mniam ...*;*
oldmax 2013-05-14
Wygląda pysznie... :)))
Muszę coś takiego zrobić. :)
oldmax 2013-05-14
re.
No cóż...goloneczkę jem raz na jakiś czas, więc jeszcze uczulenia na nią nie mam...:)))
A Twoje danko???...Oj lubię takie rzeczy...:)))
oldmax 2013-05-14
re.
ja nie stosuję żadnych "diet"...:)))
A u Ciebie to czasem nie była dieta Kwaśniewskiego???
Mój znajomy taką stosował.
Schudł, ale to jedzenie było...ja pierdziu... :)))
Sam tłuszcz, tłusty boczek, golonki, jaja, śmietana itp.
Zero węglowodanów.
To nie dla mnie...:)))
moon7 2013-05-14
Nigdy nie robilam, ale jadlam u kogos.
Bardzo dobre to bylo:-)
Twoj wyglada wysmienicie-musze zrobic:-)))
ewalu 2013-05-14
Lubię pikantne dania, fajnie "zaostrza" potrawy przyprawa sambal oelek, stosuję ją namiętnie. Gotuję bardzo podobną zupkę tylko bez ziemniaków, za to z małymi kluseczkami - gwiazdkami. Twoja wygląda bardzo apetycznie, a zdjęcie jest przecudowne!
Pozdrawiam późnym wieczorkiem:)
danka1 2013-05-14
chętnie posmakuję
anetka 2013-05-15
A zebys Kochana wiedziala skonczylam piec 20:30 hehehe swietujemy z Córeczka :D Maz na odleglosc Przy Piwku a My Babusia i Soczek
oldmax 2013-05-15
re.
Pierogi???
Hehehe...same się zrobiły...:)))
oldmax 2013-05-15
re.
nie mam "dżina" ...mam maszynkę do lepienia pierogów. :)
Ciasto i farsz to Pikuś...:)))
oldmax 2013-05-15
re.
tak, takie szczęki...:)))
W łapach też lepię, (jak mi ktoś pomaga)... ale tym ustrojstwem jest szybciej...:)
dorciad 2013-05-16
re...tak wczoraj sie opalałam......zawsze pierwsze opalanie bierze mnie na czerwono.....taki raczek ze mnie ha ha ........
lucilla 2013-06-13
ojej tyle wpisów ,że nie wiem czy mój Pani przeczyta. Zrobiłam troche "po swojemu" nie dodałam ziemniaki , mniej ostre , ale kluseczki tak ..pyszne Dziekuję