bułeczka drożdżowa.....wyśmienita!;)))))
5 żółtek
1 szklanka ciepłego mleka
12 dag rozpuszczonego masła
3/4 szklanki cukru+cukier waniliowy
5 dag świeżych drożdży
szczypta soli
mąka....ok 4,5 szklanki
żółtka utrzeć z cukrem,dać mąkę,rozczyn,resztę mleka,masło i...wyrabiać aż będzie gładkie i będzie\"odchodzić\"od ręki...pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(przynajmniej do podwojenia objętości),potem uformować w dowolny sposób,nadziać powidłami czy uformować rogaliki i dać na blaszkę do wyrośnięcia....posmarować jajkiem i piec,aż się zarumieni....niecałą godzinę;)
Po wyjęciu,przykryć ściereczką,przechowywać wystudzoną w folii....długo jest świeża,miękka i puszysta;)To jest moje ulubione i sprawdzone podstawowe ciasto do bułki z rodzynkami,rogalików,bułki plecionej i bułeczek z konfiturą ;)))
dodane na fotoforum:
oliwkaa 2014-01-08
a kiedy wpakowalaś tą marmoladę po upieczeniu czy przed ????
cudnie wyglada i foto tez świetnej jakości !!!
renia37 2014-01-08
POZDRAWIAM SERDECZNIE MIŁEGO SPOKOJNEGO WIECZORKA.
kopytka 2014-01-08
i znowu coś upiekłaś - trzeba liczyć kalorie, mnie to już i liczenie nie pomoże...
pozdrawiam Ewciu
zoja54 2014-01-08
Jakie śliczne bułeczki, muszę takie upiec,fajnie że zamieściłaś przepis, pozdrawiam:)
magdabo 2014-01-08
Bardzo smakowicie wygląda ... pozdrawiam miło !
bronia 2014-01-09
Pyszności.:)
pinecha 2014-01-09
... tak zachwalasz, że trzeba je wypróbować ;-)
-wszystkiego dobrego, w nowym roku
fanrats 2014-01-09
Re: tofu ma zupełnie neutralny smak, można by rzec, że nie ma żadnego smaku. Przyjmuje smaki, które mu dodasz :)
ezbro7 2014-01-09
ale trafiłam na ucztę!!!mniam,na pewno skorzystam z przepisu!Dziękuję i pozdrawiam!
danka1 2014-01-12
lubię wypiek z ciasta drożdżowego