cwibaczki-blizniaczki,pokrojone...mozna sie objadac!Jak braknie-dokroje.....;))))
szklanka bialek(ok 9 bialek)
2szkl.maki
1 szkl. cukru
2 zoltka
1/2 kostki masla lub margaryny(rozpuszczone,wystudzone)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
sposob wykonania:
bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli,wsypac cukier-nie przestajac miksowac(jak piana bedzie juz dobrze polaczona z cukrem)dac zoltka(caly czas miksowac).Potem zmniejszyc obroty,i wlewac powoli maslo,dac przesiana make z proszkiem(mozna dac garsc rodzynek na koncu).wylaczyc mikser.Przemieszac mase lyzka,zeby sie upewnic,ze na spodzie nie zebral sie tluszcz.Wylac do foremki posmarowanej tluszczem i obsypanej maka.Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.Piec ok.45-50 min.(sprawdzic patyczkiem)NIE OTWIERAC PIEKARNIKA PRZEZ POL GODZINY OD WLOZENIA CIASTA!To tyle.Smacznego!
dodane na fotoforum:
bunia 2008-11-12
Idę wziąć coś na uspokojenie. Jesteś niesamowita .Co raz to jakieś nowe ciasto .Chyba się poryczę z zazdrości .Jak to się robi ,tak raz raz i jest ciasto .Zabieram kawałek do kawusi i idę lepić pierogi ruskie ( wszystko przez Twoje zdjęcie ).Pa
cudolik2 2008-11-12
DO WSZYSTKICH ANTYTALENTOW CUKIERNICZYCH I...LENIUCHOW!!!-Nie znam bardziej szybszego w wykonaniu,i bardziej prostego sposobu wykonania ciastka...Zabierac sie za robote;)))))
qcharz 2008-11-12
cudolik2,
chyba będziesz jednak musiała dokroić.
Ja już opędzlowałem jedna foremkę.
cudolik2 2008-11-12
qcharz...Dla Ciebie,moge skroic nawet...piec blaszek!(nie mowie o metalu oczywiscie);))))
qcharz 2008-11-12
SIĘ CIESZĘ. ;)))
qcharz 2008-11-12
A ja już Cię zapraszam na omlet z boczkiem i cebulą.
Zaraz wstawiam fotki. ;)))
mojefoto 2008-11-12
Dzien dobry Ewciu! Dzieki za słodki poczestunek,mniam mniam.Teraz tro moge biegac po sklepach bo az mi lepiej.Miłego dnia :0)
mojefoto 2008-11-12
Hiii Ewciu nie,ja naprawde chce wiedzieć jaki sprzet trzeba by posiadac aby uchwycic sliczny i zbliska ksiezyc....to moje marzenie na chwile obecną....
adacc 2008-11-12
Witaj Ewo
Widzę smakowite Cwibaczki :))
Muszę jeszcze raz to zrobić bo bardzo mi smakowały:))
Miłego popołudnia życzę Ci :))
Buziaki:******
woska 2008-11-12
Dwoma rękami podpisuję sie pod -antytalentem!!!!! a do roboty wezmę sie jak wrócę z pracy:):):) zpewnością będzie puchotka.....puki co, to częstuję się Twoim do południowej kawusi....pozdrowionka....
cudolik2 2008-11-12
Do antytalentow!!!Jak ktos upiecze cwibaczka,ale mu sie nie uda...DAJE NAGRODE!!...TEGO,NIE DA SIE NIE ZROBIC DOBRZE!!!
bunia 2008-11-12
Mam specjalnie dla Ciebie w podzięce za przepis coś pysznego na kolację - wstawię wieczorem ( kupne ale pychotka - odkryłam fantastyczne stoisko z serami i wędlinami francuskimi i włoskimi - kupuję tyle co do polizania , bo ceny zabójcze , ale warto )
bbogdz 2008-11-12
Ja tez ostatnio zaliczam sie do leniuchow az wstyd sie przyznac :))
cudolik2 2009-04-21
bogra....cwibak wymyslono po to,zeby nie zmarnowac białek,ktore czesto nam zostaja po upieczeniu innych ciast.żółtka natomiast,sa tylko po to,zeby troszke mu nadać"rumieńców";))))
oliwkaa 2013-12-02
ha haha ale śmieszne ...to znowu mi zostanie białko z tych 2 jaj co ich żółtka dodam do tamtych białek z bułki drożdzowej hahahahhahahah
oliwkaa 2013-12-02
a jednak nie bo tam ma być 9 białek ? Acha ....rozumiem,kum,kum!!!