"cos"na ząb....DLA LENIWYCH I ANTYTALENTOW CUKIERNICZYCH;)))

"cos"na ząb....DLA LENIWYCH I ANTYTALENTOW CUKIERNICZYCH;)))

cwibaczki-blizniaczki,pokrojone...mozna sie objadac!Jak braknie-dokroje.....;))))

szklanka bialek(ok 9 bialek)
2szkl.maki
1 szkl. cukru
2 zoltka
1/2 kostki masla lub margaryny(rozpuszczone,wystudzone)
2 lyzeczki proszku do pieczenia

sposob wykonania:

bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli,wsypac cukier-nie przestajac miksowac(jak piana bedzie juz dobrze polaczona z cukrem)dac zoltka(caly czas miksowac).Potem zmniejszyc obroty,i wlewac powoli maslo,dac przesiana make z proszkiem(mozna dac garsc rodzynek na koncu).wylaczyc mikser.Przemieszac mase lyzka,zeby sie upewnic,ze na spodzie nie zebral sie tluszcz.Wylac do foremki posmarowanej tluszczem i obsypanej maka.Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.Piec ok.45-50 min.(sprawdzic patyczkiem)NIE OTWIERAC PIEKARNIKA PRZEZ POL GODZINY OD WLOZENIA CIASTA!To tyle.Smacznego!

dodane na fotoforum:

uszata

uszata 2008-11-12

ach jak zapachnialo.....

elcia

elcia 2008-11-12

O jeny az mi sie tęskno zrobiło za Polską...bo tylko tam takie pyszności są...

adamoon

adamoon 2008-11-12

Mniam moja wczorajsza kolacja... :)

bunia

bunia 2008-11-12

Idę wziąć coś na uspokojenie. Jesteś niesamowita .Co raz to jakieś nowe ciasto .Chyba się poryczę z zazdrości .Jak to się robi ,tak raz raz i jest ciasto .Zabieram kawałek do kawusi i idę lepić pierogi ruskie ( wszystko przez Twoje zdjęcie ).Pa

cudolik2

cudolik2 2008-11-12

DO WSZYSTKICH ANTYTALENTOW CUKIERNICZYCH I...LENIUCHOW!!!-Nie znam bardziej szybszego w wykonaniu,i bardziej prostego sposobu wykonania ciastka...Zabierac sie za robote;)))))

bunia

bunia 2008-11-12

PRZEPIS ?
Mikser mam - resztę też - talentu do pieczenia brak .

qcharz

qcharz 2008-11-12

cudolik2,
chyba będziesz jednak musiała dokroić.
Ja już opędzlowałem jedna foremkę.

cudolik2

cudolik2 2008-11-12

qcharz...Dla Ciebie,moge skroic nawet...piec blaszek!(nie mowie o metalu oczywiscie);))))

qcharz

qcharz 2008-11-12

SIĘ CIESZĘ. ;)))

qcharz

qcharz 2008-11-12

A ja już Cię zapraszam na omlet z boczkiem i cebulą.
Zaraz wstawiam fotki. ;)))

mojefoto

mojefoto 2008-11-12

Dzien dobry Ewciu! Dzieki za słodki poczestunek,mniam mniam.Teraz tro moge biegac po sklepach bo az mi lepiej.Miłego dnia :0)

mojefoto

mojefoto 2008-11-12

Hiii Ewciu nie,ja naprawde chce wiedzieć jaki sprzet trzeba by posiadac aby uchwycic sliczny i zbliska ksiezyc....to moje marzenie na chwile obecną....

adacc

adacc 2008-11-12

Witaj Ewo
Widzę smakowite Cwibaczki :))
Muszę jeszcze raz to zrobić bo bardzo mi smakowały:))
Miłego popołudnia życzę Ci :))
Buziaki:******

yvonne7

yvonne7 2008-11-12

wyglądają przepysznie :)))

bunia

bunia 2008-11-12

Dzięki za przepis.Zapisuję .W najbliższym czasie upiekę i zdam relację.

woska

woska 2008-11-12

Dwoma rękami podpisuję sie pod -antytalentem!!!!! a do roboty wezmę sie jak wrócę z pracy:):):) zpewnością będzie puchotka.....puki co, to częstuję się Twoim do południowej kawusi....pozdrowionka....

cudolik2

cudolik2 2008-11-12

Do antytalentow!!!Jak ktos upiecze cwibaczka,ale mu sie nie uda...DAJE NAGRODE!!...TEGO,NIE DA SIE NIE ZROBIC DOBRZE!!!

kmstk

kmstk 2008-11-12

mniam mniam ))))

bunia

bunia 2008-11-12

Mam specjalnie dla Ciebie w podzięce za przepis coś pysznego na kolację - wstawię wieczorem ( kupne ale pychotka - odkryłam fantastyczne stoisko z serami i wędlinami francuskimi i włoskimi - kupuję tyle co do polizania , bo ceny zabójcze , ale warto )

dana46

dana46 2008-11-12

pychota ciasto to moze ja kawusie podam pozdrawiam.

halinag

halinag 2008-11-12

Super przepis często zostają białka od pieczenia..już je można wykorzystać

bbogdz

bbogdz 2008-11-12

Ja tez ostatnio zaliczam sie do leniuchow az wstyd sie przyznac :))

cudolik2

cudolik2 2008-11-12

bbogdz...wiec ten cwibak,jest do upieczenia i,dla Ciebie!:))))

maga77

maga77 2009-01-06

a czy można zamiast rodzynek dać mieszanke jak do keksu?

cudolik2

cudolik2 2009-01-06

maga77....mozesz dac mieszanke,co kto lubi;)))))

bogra

bogra 2009-04-21

Dzięki !!!Ale tu idą tylko 2 żółtka?

cudolik2

cudolik2 2009-04-21

bogra....cwibak wymyslono po to,zeby nie zmarnowac białek,ktore czesto nam zostaja po upieczeniu innych ciast.żółtka natomiast,sa tylko po to,zeby troszke mu nadać"rumieńców";))))

oliwkaa

oliwkaa 2013-12-02

ha haha ale śmieszne ...to znowu mi zostanie białko z tych 2 jaj co ich żółtka dodam do tamtych białek z bułki drożdzowej hahahahhahahah

oliwkaa

oliwkaa 2013-12-02

a jednak nie bo tam ma być 9 białek ? Acha ....rozumiem,kum,kum!!!

dodaj komentarz

kolejne >