a tak je ukladamy w garnku ;) wylozonym na spodzie surowymi lisciami, dobrze sie gotuja do 3 warstw, na wierzch dajemy liscie, pokruszona kostke rosolowa, obciazamy talerzykiem i zalewamy goraca woda.......... gotuja sie na malym plomieniu ok. 40 min.
wlasnie sie gotuja :))))
https://www.youtube.com/watch?v=N8trFyXrylg
ta piosenka zawsze kojarzy mi sie z Cyprem :)
Έσιει έ-βερεβε-ναν α-βαραβα-στρον τσι ε-βερεβε-ν μιτσίν
μεσ τους-βουρουβου-ς επτά-βαραβα πλανή-βηρηβη-τες
για-βαρα-λλουρού-βουρου-δα μου
Τρια λα λα...
Τσι επκιά-βαραβα-σαν με-βερεβε- μες στην-βιριβι- καρκιάν
τα λό-βοροβο-για που-βουρουβου- μου εί-βιριβι-πες
μα-βαρα-βραμμα-βαρα-τα μου
Τρια λα λα...
Επή-βιριβι-αν τσιαι βιριβι-παν της-βιριβις- πελλής
πως ε-βερεβε-ννα πά-βαραβα-ω πέ-βερεβε-ρα
για-βαρα-λλουρου-βουρου-δα μου
Τρια λα λα...
Τσι εμά-βαραβα-εψε-βερεβε-ν την θά-βαραβα-λασσαν
τσι εσή-βιριβι-κωσε-βερεβε-ν αέ-βερεβε-ραν
μα-βαρα-βραμμα-βαρα-τα μου
Τρια λα λα...
o nie, nie tlumacze ;)))P
dodane na fotoforum:
xxdxx 2009-03-25
mmmmmmmmmm pycha.maz mojej siostry je tez robi tylko ze on jest turkiem..ale sa pyszne :)))
elcia72 2009-03-25
pięknie wyglądają , jeszcze nigdy takich nie jadłam, pozdrawiam :))
milko 2009-03-25
po co tłumaczenie? ładnie pieśń wygląda więc wszystko jasne! A gołąbki to fajne są - jadłam liście winogron, są takie kwaśne jak szczaw!
pomoria 2009-03-25
wyglądają cudnie...ale w liściach winogronowych nigdy nie jadłam ze względu na ich brak tutaj...ja gołąbki robie oczywiście tradycyjnie z kapuścianych liści, ale używam kapusty włoskiej, tej bardzioej pokarbowanej bo wtedy sa wyjątkowo delikatne i przed duszeniem normalnie podsmażam...mmmm...pychota!