smacznego :) καλή όρεξη ;))))
golabki w lisciach winogron - koupepia:
przepis na 2 kg miesa mielonego, jak sie robi mniej to i reszty analogicznie mniej ;) ja nie robie mniej bo sie mi nie oplaca, chce miec obiad na dwa dni.... ;)))
I) pomidory pokroic w mala kostke (to sie lepiej rozpraza) tak zeby bylo ich ok. 1.5 litra objetosci, dodac 2 duze cebule posiekane w drobna kostke, i posiekana pietruszke (tyle zeby ja bylo widac czyli sporo), posolic, popieprzyc do smaku, rozkruszyc dwie pelne garscie miety suszonej..... prazyc do skutku, na jednolita mase....powinno byc tego polowa mniej wiecej poczatkowej objetosci....
II) mielone mieso wieprzowe lub pol-na-pol z wolowym podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju tak zeby nie bylo "zywe" i zeby bylo "oddzielone od siebie"..... nieustannie mieszajac.......
III) liscie krotko podgotowac partiami w wodzie tak zeby tylko stracily zywy zielony kolor, nie wiem ile ich trzeba, trudno mi wytlumaczyc, sporo.....
IV) w duzym garnku zmieszac ze soba pomidory, mieso i 2 szklanki umytego ale nie ugotowanego ryzu
V) na rozlozonym nerwami do gory lisciu ulozyc mniej wiecej lyzke farszu i zawijac jak polskie golabki... liscie nie powinny miec ogonkow bo twarde to... ;)
VI) golabki uklada sie slimakowo w garnku (najlepiej teflonowym bo lubi sie przypalac) wylozonym na dnie liscmi winogronowymi
VII) po wierzchu rozkruszyc kostke rosolowa, przykryc lisciami, polozyc pasujacy dosc ciezki talerz, zalac goraca woda tak zeby talerz byl przykryty, gotowac na malym ogniu 45 minut od chwili zagotowania tak zeby pykalo..... wylaczyc, zostawic zeby sie "ustalo" jeszcze z godzinke....... jesc solo skropione cytryna lub z salatka grecka, jogurtem greckim i swiezym chlebkiem ;) kali orexi, smacznego ;)
dodane na fotoforum:
bunia 2009-03-25
W zeszłym roku robiłam ( kuzynka ma na działce ) .A znasz może przepis na marynowanie liści ? Słyszałam ze sa smaczniejsze niż takie blanszowane .Podobno są gotowe w słoikach ale ja nie trafiła,.
waldus 2009-03-25
dzień-dobry-wieczór, χαίρετε, hallo, guten tag...
to kapusty na Cyprze niema???
było powyżej to wykorzystałem
lachowa 2009-03-25
zostało coś na ząbek...??:)))))
lachowa 2009-03-25
..i to mi się podoba ..za jedną robotą i bałaganem....a tyle pyszności...:))))
jak zrobiłam makowce w grudniu to dwa tygodnie temu wyjęłam z lodówki ostatni kawałek...:))))))
fanabe 2009-03-25
toć nie narzekam ;-))
z godnościom se na klatę i na czerep przyjęłam ;P
jeżuuuuuuu....jak ja je lubię, aż ozór sobie przydeptuję!
jasiek56 2009-03-25
Może choć talerz dadzą wylizać? :(
lussi44 2009-03-25
Dzisiaj przyjmij ode mnie życzenia dobrej nocy...jeszcze siedzę nad skarbówką...słodkich snów...:-))
ryszek 2009-03-25
Śliczny reportaż z powstawania tej pysznej zapewne cypryjskiej potrawy! Szkoda, że talerz znajduje się poza zasięgiem ręki uzbrojonej w widelec! Pozdrowienia, dobrej nocy!
ugoda 2009-03-26
Są na pewno bardzo smaczne , skosztowała bym ich chętnie :))))))
lachowa 2009-03-26
pora obiadowa a ja w pracy...((: to ja poproszę tych gołąbków od wczoraj....:))))