przepis na blogu dagmary_65
https://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/01/DOMOWE-WINO-CIOCIOSAN.html
Zapraszam do współtworzenia fotoforum:
https://www.garnek.pl/forum/garydagmy
dodane na fotoforum:
wie47 2013-01-29
poczytałam przepis ale...co sie robi z tego ryżu ?????....nie ma napisane ...gotuje sie surowy sie daje ???..pisze tylko ze płuczemy do 14 razy i co ????
prosze mi napisac ...pozdrawiam
dagma65 2013-01-29
Eliszka warto bo jest bardzo smaczne.
Wie47 dzięki za spostrzeżenie błędu :) Daje się surowy. Już poprawiłam na blogu.
Dzięki Wam za pozdrowienia i odwzajemnam :)
iwanka1 2013-01-29
Nie mam gąsiora a chętnie też bym zrobiła:)
Pozdrawiam:)))
dagma65 2013-01-29
Jesorek ooo tak:)
Kris koniecznie :)
Menam ziele piołunu kupisz w sklepie zielarskim, można też pytać w aptece.
Iwanka bez gąsiora nie da rady, musi być gąsior :) Możesz spróbować w jakimś większym słoju, ale nie wiem jaki będzie tego efekt.
o40na o tak, jest pyszne to wino :)
Dziękuję Wam za miłe komentarze i serdecznie pozdrawiam :)
kenaj65 2013-01-30
PYTANIA:
A jeśli płukałbym ryż pod strumieniem bieżącej wody na bardzo gęstym sicie, to 14 minut?
Czy koniecznie trzeba te przepisowe 14 razy po kolei?
dagma65 2013-01-30
Kenaj widzę, że jesteś wesołym człowiekiem, to się chwali :)
14 to nie jest magiczna liczba, można 13 , 15, 20 razy po kolei :)
Chodzi o to aby ryż był bardzo czysty, wtedy więcej można z niego wyciagnąć, a przede wszystkim usunąć zanieczyszczenia jakie na ziarnach niestety są. Na sicie można byłoby płukać, czemu nie, tylko należy w tym czasie mieszać intensywnie dłonią.