Miłego dnia życzę Wszystkim ...:):):)
Przepis :
składniki na ciasto:
½ kg mąki tortowej
1 margaryna „Palma” z murzynkiem
3 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
odrobina amoniaku, tak na koniec noża
Przygotowanie jabłek :
1 kg jabłek, najlepiej szara reneta
cukier waniliowy, pół łyżeczki cynamonu, 1-2 łyżki bułki tartej
Jabłka obieramy, kroimy w plastry lub trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy bułeczką tartą, cukrem waniliowym i cynamonem, lekko mieszamy .
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy sitkiem na stolnicę,Następnie margarynę trzemy na tarce lub rozdrabniamy siekaczem do ciasta .W małej miseczce rozcieramy łyżką żółtka ze śmietaną i szczyptą amoniaku. Zawartość z miseczki wylewamy na mąkę wysiekaną z tłuszczem i szczyptą soli. Delikatnie łączymy wszystko w całość. Powstałą kulę ciasta kroimy na dwie części, jedna ciut większa od drugiej.
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia,
Większy kawałek ciasta rozwałkowywujemy i układamy na spód blaszki i lekko wyciągamy ciasto na boki blaszki,
Przygotowane jabłka wykładamy na blaszkę, następnie wałkujemy drugi kawałek ciasta i wykładamy na jabłka, brzegi ciasta po bokach łączymy, żeby podczas pieczenia sok z jabłek nie podmoczył ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180-190 stopni, na 50-60 minut, w zależności jak piecze piekarnik.
dodane na fotoforum:
oskos12 2014-02-06
pyszne tyle tu tego zbieram część do siebie a resztę zostawiam dla innych garnkowiczów
kimeraj 2014-02-06
No to jesteśmy podzielone - Marta (oskos12) wzięła część dla siebie, więc ja porywam resztę. Kobiecie pracującej się cóś należy, prawda?
Cmokaski z samego rana przesyłam :*
atrami 2014-02-06
uwielbiam szarlotki, jabłeczniki itp - pod każdą postacią! :)) Może zrobię dzisiaj szarlotkę?... bo po powyższych komentarzach widzę, że już nic się nie ostało :( zachłanne Kobity :P ;)
bidulka 2014-02-06
TAKIE SĄ SMACZNE I ZDROWE;)
KIEDYŚ NA IMIENINACH U BRATOWEJ JADŁAM.
MIŁEGO WIECZORKU;)
danka1 2014-02-06
to nie coś dla podniebienia - to raj dla podniebienia
tacjana 2014-02-07
Bardzo lubię:))))