Przepis :)
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka krupczatki
około 1 szklanka letniego mleka
4 żółtka
3 łyżki cukru kryształu,
cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
3 dag drożdży
szczypta soli
Z połowy ilości mleka, 3 łyżek mąki i odrobiny cukru zrobić zaczyn, który musi wyraźnie wyrosnąć. Pozostałą mąkę przesiać do miski i dać szczyptę soli .
Wlać pozostałe mleko, wyrośnięty zaczyn i żółtka ubite do białości z cukrem ( mikserem). Wyrabiać aż wszystko dokładnie i dobrze się połączy. Stopniowo dodajemy olej i ciągle wyrabiamy. Kolejną porcję oleju dodajemy jak poprzednia porcja połączy się z ciastem. I tak aż olej się skończy. Ciasto już wtedy powinno odstawać od dłoni. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania . Ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypana mąką, ciasto kroimy na kawałki, w każdy kawałek ciasta kładziemy troszkę marmolady, lub jagody lub ser ,,,z czym kto lubi i formujemy bułeczki . Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia ( około 30 minut ). Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika o temp. 170-180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem !!!!
dodane na fotoforum:
atrami 2014-03-31
ooo... widzę, że wystarczy dla całego Garnka! :D
Pozdrawiam, pięknego dnia życzę :)
oskos12 2014-03-31
dużo ich Danusiu upiekłaś i są bardzo apetyczne
magdabo 2014-03-31
Dziękuję za przepis na te pyszne bułeczki ...
danka1 2014-03-31
lubię te bułeczki
salma45 2014-03-31
Cudownie wyglądają i pewnie tak smakują..
Dziękuje za zaproszenie,pozdrawiam :))