delikatna pieczona gruszka z serem pleśniowym

delikatna pieczona gruszka z serem pleśniowym

i orzechami pekan, z rukolą, granatem i migdałami oraz sosem ze zredukowanego octu balsamicznego.


Namawiam do zrobienia takiego sosu. Nic prostrzego- do niewielkiego naczynia wlej 1/2 szklanki octu balsamicznego, dodaj dwa-trzy ziarenka pieprzu, szczyptę soli i na wolnym ogniu zredukuj ilość octu az zgęstnieje - trochę jak syrop. Ten proces redukcji powoduje, że smaki się potęgują, a ocet robi się także słodszy. Oczywiście kupuj zawsze dobrej jakości składniki- z byle czego tylko smrodu w kuchni narobisz!

Gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, dodać kawałek sera pleśniowego ( genialny jest Stilton ale Rokpol też ujdzie) i posypać orzechami pekan przesypanymi odrobiną!! cukru. Nie masz pekan- włoskie będą też dobre. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 20-25 minut ( delikatnie nakluć, żeby sprawdzić czy miękkie- jeśli tak- wyjąć z piekarnika). Dodać garść rukoli, łyżkę płatków migdałowych i łyżkę ziarenek granata. Migdały będą lepsze, jeśli przed podaniem ( kiedy gruszka się piecze) wrzucisz je na pustą patelnię ( bez tluszczu) i na bardzo wolnym ogniu leciutko podsmażysz- mają być dosłownie odrobinę zarumienione. Natychmiast wyjmij je na talerz i pozwól im ostygnąc zanim posypiesz nimi gruszkę i rukolę. Na koniec fantazyjnie skrop potrawę zredukowanym octem i voila!
Smacznego!

dodane na fotoforum:

ptaszak

ptaszak 2015-10-09

To jest piekne! My robimy czasami takie sałatki rukolowe z gruszką! Fajnie to smakuje!

oya04

oya04 2016-11-03

same pysznosci )

dodaj komentarz