frittata

frittata

to taki kisz ( quiche) bez ciasta na spodzie. najczęsciej robi się ją na patelni, ale tym razem, jak dość często u mnie- jest inaczej.
Kolejny prosty i szybski sposób na przygotowanie potrawy z czegoś, co już masz w lodówce. W moim przypadku byl to indyk wędzony w plasterkach, czerwona papryka i dobry szwajcarski ser ( u mnie Havarti) . Jeśli robisz to na patelni- użyj takiej, którą można włożyć do piekarnika ( czyli bez plastikowej rączki).
Jesli robisz to, jak ja, w naczyniu zaroodpornym wysmaruj je masłem, ułóż paski papryki, posiekaną wędlinę, jeśli masz jakies gotowane jarzyny ( brokuły, fasolkę szparagową, szparagi, marchewkę z groszkiem- co Ci w ręce wpadnie) w naczyniu. W osobnym naczyniu rozbełtaj 3 jajka ( jeśli naczynie większe- oczywiście więcej jajek) z 3/4 szklanki mleka ( albo lekkiej słodkiej śmietany) dodaj swoje ulubione przyprawy. Mieszanką z jajkami zalej produkty w naczyniu żaroodpornym. Ser potnij na średnioduże kostki i wrzuć dość równomiernie przed pieczeniem- niech się >utopi< w całości ( pchnij do środka jak wystaje). Całość piecz w dobrze nagrzanym piekarniku 20-30 minut- ma być nielejące.
Jeśli robisz na patelni piecz krócej.

dodane na fotoforum:

frykasy

frykasy 2015-11-27

Wygląda przepysznie.... interesująca galeria i przydatne porady kulinarne, pozdrawiam:)))

astra40

astra40 2015-11-27

Pomysłowe i pyszne danie:) Muszę kiedyś je wypróbować :)

dodaj komentarz

kolejne >