Gotowe ciasto francuskie przecięte na pół i upieczone, w środku wystudzone tarte jabłka podduszone wcześniej z cynamonem ( u mnie bez cukru bo jabłka były słodkie), szczyptą imbiru w proszku i półszczyptą gożdzików, a na przestudzone jabłka- gęsta kwaśna śmietana. Zanim upieczesz ciasto- posmaruj je rozbełtanym jajkiem i posyp cynamonem. Poszło w jeden wieczór!
dodane na fotoforum:
madziak 2015-12-01
Moje szarlotki za każdym razem są inne, mimo tego samego przepisu. Zupełnie, jak z sałatkami :)
Czy dobrze zrozumiałam, że pieczesz 2 placki, przekładasz masą jabłeczną ze śmietaną, przykrywasz drugim plackiem i jeszcze raz zapiekasz?
delish 2015-12-01
Piekę dwa placki, jeden jest spodem, drugi- wierzchem. Jak przestygną kładę na dolny wystudzone jabłka i śmietanę i przykrywam górnym i gotowe. Przepis dla lenia:)
astra40 2015-12-02
Świetny pomysł, przepis kopiuję z zamiarem jak najszybszego wykorzystania:) Pyszna musi być taka szarlotka i jak szybko się ją robi:)))