ziemniaczane kulki nadziewane żółtym serem

ziemniaczane kulki nadziewane żółtym serem

ugotowane stłuczone ziemniaki połacz z surowym jajkiem, w dloniach formuj niewielkie placuszki, na środku ułóż kostkę dobrego żółtego sera ( u mnie był ostry cheddar) i uformuj kuleczki. Obtocz kuleczki w mące, rozbełtanym jajku, znowu mące, znowu w jajku i na koniec w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor na głebszym oleju i jak już wszystkie będą gotowe- wstaw na dziesięć minut do piekarnika. Ziemniaczki są chrupiutkie a w środku jest kremowy, lejący się ser.
Mozesz do ziemniaków dodać pieprz, czosnek, pietruszkę, majeranek, paprykę czy gotową przyprawę do ziemniaków. Dodałam kiedyś gtowy sos sałatkowy francuski (taki z torebki) i też wyszły dobre:o) Jak zawsze- zachęcam do znajdowania swoich >smaków<.

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2016-01-14

Przepis godny uwagi. Jeszcze nie robiłam takich pyszności:) Muszę wypróbować, bo apetycznie wyglądają :)

ptaszak

ptaszak 2016-01-14

A potem weź coś na wątrobę...;-)

madziak

madziak 2016-01-16

To ja podam bardziej skomplikowany przepis, którego autorką jest moja daleka >kuzynka< - kierowniczka restauracji w PRL :)

Pączki zapustne
1 kg ugotowanych ziemniaków, 30 g masła, 10 dag mąki, 2 jajka, 50 g śmietany, 15 g drożdży, sól, pieprz, koper lub natka, tłuszcz do smażenia (ja nie odmierzam tak dokładnie, ale....).

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę i wystudzić. Dodać drożdże rozrobione w śmietanie, jaja, przyprawy i zieleninę. Utrzeć na pulchną masę pałką lub w malakserze. W rondlu lub frytkownicy rozgrzać tłuszcz, szybko formować kulki i usmażyć. Podawać z ostrymi sosami jako danie podstawowe, bądź też jako dodatek do mięsa.

Z tej porcji wykarmimy kilku wygłodniałych gości, bo troszkę urosną ;))

delish

delish 2016-01-17

dzieki serdeczne!!! następnym razem jak będe miała prawdziwe ( nie suszone) drozdze- zrobię i pokażę!!)) Usciski!

oliwkaa

oliwkaa 2016-01-21

Rarytasik !!!

kimeraj

kimeraj 2016-02-17

Przepis wyprintowany - kiedyś poczynię kuleczki :))

dodaj komentarz

kolejne >