ugotowane stłuczone ziemniaki połacz z surowym jajkiem, w dloniach formuj niewielkie placuszki, na środku ułóż kostkę dobrego żółtego sera ( u mnie był ostry cheddar) i uformuj kuleczki. Obtocz kuleczki w mące, rozbełtanym jajku, znowu mące, znowu w jajku i na koniec w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor na głebszym oleju i jak już wszystkie będą gotowe- wstaw na dziesięć minut do piekarnika. Ziemniaczki są chrupiutkie a w środku jest kremowy, lejący się ser.
Mozesz do ziemniaków dodać pieprz, czosnek, pietruszkę, majeranek, paprykę czy gotową przyprawę do ziemniaków. Dodałam kiedyś gtowy sos sałatkowy francuski (taki z torebki) i też wyszły dobre:o) Jak zawsze- zachęcam do znajdowania swoich >smaków<.
dodane na fotoforum:
astra40 2016-01-14
Przepis godny uwagi. Jeszcze nie robiłam takich pyszności:) Muszę wypróbować, bo apetycznie wyglądają :)
madziak 2016-01-16
To ja podam bardziej skomplikowany przepis, którego autorką jest moja daleka >kuzynka< - kierowniczka restauracji w PRL :)
Pączki zapustne
1 kg ugotowanych ziemniaków, 30 g masła, 10 dag mąki, 2 jajka, 50 g śmietany, 15 g drożdży, sól, pieprz, koper lub natka, tłuszcz do smażenia (ja nie odmierzam tak dokładnie, ale....).
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę i wystudzić. Dodać drożdże rozrobione w śmietanie, jaja, przyprawy i zieleninę. Utrzeć na pulchną masę pałką lub w malakserze. W rondlu lub frytkownicy rozgrzać tłuszcz, szybko formować kulki i usmażyć. Podawać z ostrymi sosami jako danie podstawowe, bądź też jako dodatek do mięsa.
Z tej porcji wykarmimy kilku wygłodniałych gości, bo troszkę urosną ;))
delish 2016-01-17
dzieki serdeczne!!! następnym razem jak będe miała prawdziwe ( nie suszone) drozdze- zrobię i pokażę!!)) Usciski!
oliwkaa 2016-01-21
Rarytasik !!!