M- zamknij oczęta, znowu będzie przepis na ból wątroby;)
Dużą cebulę pokroić na grube plastry, rozdzielić plastry na krążki.
W naczyniu wymieszać
1/4 szkl mąki
1/8 szkl mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki płatków ziemniaczanych ( ziemniaków instant)
około 3/4 szkl wody sodowej
powinna wyjść masa o konsystencji ciasta naleśnikowego
1 szkl bułki tartej ( w drugim naczyniu)
Olej do głebokiego smażenia
Krążki cebuli zanurzyć w cieście, zeby były oblepione ciastem, wyjąć, obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor w gorącym ( ale nie za bardzo!) oleju. Gotowe posypać solą i pieprzem i podać z keczupem ( albo jakimś dipem na bazie kwaśnej śmietany). lubię rzeczy dość pikantne, w moim keczupie tedy jest łyżeczka sosu pieprzowego z czosnkiem.
madziak 2016-01-22
Płatki ziemniaczane, ziemniaki instant...?
Nie mogą być zwykłe kartofle?
Znowu będę 2 godziny po sklepie chodzić w poszukiwaniu... ;)
Wiem, że masz już dość moich pytań ;D))))))
delish 2016-01-22
:)) nigdy nie próbowałam z tartymi ziemniakami- moze i by sie dalo- czas poeksperymentować! Jedyne co mi do łba przychodzi to to, że mogą zrobić się ciemne i oczywiscie wtedy trzeba mniej wody ( jeśli w ogole). Inna sprawa, ze ziemniaki instant mozna spokojnie pominąć. zrobić bez nich i mozna dodać troszke ( ale troszkę!) proszku do piecznia czy sody do ciasta- chodzi o to, zeby była na krążkach cebuli chrupiąca skórka, a w środku cebula dość miękka- stąd lepiej smażyć na wolniejszym ogniu.
astra40 2016-01-22
Wygląda przepysznie ta cebula:) Jeszcze nigdy nie jadłam takiego rarytasu:) Ale u nas chyba nie ma płatków ziemniaczanych, przynajmniej ja nigdy takich nie spotkałam. Muszę sprawdzić w sklepach internetowych:)
delish 2016-01-23
http://daniainstant.blogspot.com/2014/07/knorr-puree-ziemniaczane.html#.VqNpZlLzNdc - coś takiego znalazłam. nie jestem pewna ile w tym soli, więc zanim posolisz gotową cebulkę- sprawdz czy nie jest już wystarczająco słona