indyk Marsala, pilaf z komosą ( quinoa) i groszki

indyk Marsala, pilaf z komosą ( quinoa) i groszki

Tradycyjnie powinna być cielęcina, ale dawno już odkryłam, że drób, zwłaszcza zaś pierś indyka pokrojona na cienkie plastry, jest o wiele delkatniejsza i smaczniejsza.
Na patelni smażysz grzyby i cebulę, przekładasz na talerz, dodajesz trochę tłuszczu na patelnię, krótko obsmażasz wcześniej przyprawione solą i pieprzem i otoczone w mące plastry indyka, dodajesz grzyby i cebulę. teraz trzeba zmiejszyć ogień, dodać słodkie wino ( typu Marsala) i podlać rosołem ( nie za duzo- ma być sos a nie zupa). pomieszać, doprawić i gotowe. cale przygotowanie tej potrawy zajmie Ci górą 15 minut.

Notka o krojeniu drobiu i innych miękkich rzeczy ( na przykład sera mozarella)
Zdecydowanie łatwiej będzie pokroić takie produkty jeśli na chwilę przed krojeniem wsadzisz je do zamrażalnika. Nie po to, żeby zamarzły na kość, ale wtedy ostrym nożem potniesz wszystko jak chcesz. W przypadku sera o wiele łatwiej też jest go potem zetrzeć. Wiem, że można kupić tartą mozarellę, ale ona jest mniej uniwersalna ( nie masz jak zlepić startych kawałków w plastry na przykład do sałatki capreze z pomidorami i bazylią). Po drugie dla mnie jest zawsze znacznie mniej aromatyczna i ciut jakas gumowa

dodane na fotoforum:

kwietni

kwietni 2016-01-30

Bardzo dobre żarełko

astra40

astra40 2016-01-30

Danie wygląda obłędnie!!!

ptaszak

ptaszak 2016-01-31

Zgadza się! Jak robię jakąś chińszczyznę, gdzie kurczak ma być pokrojony w słupki - kroję podmrożony!

dodaj komentarz

kolejne >