rybą piłą i krótko zamarynowaną marchewką i czerwoną cebulą. Posypane ziarenkami sezamu i zieloną cebulką. Mozesz to tego na sam wierzch dodać smażone jajko. Z tym jajkiem zupa robi się indonezyjska.
Taka marynata to fajna rzecz- zagotowujesz ocet z wodą , cukrem i solą ( możesz dodać pieprz w ziarenkach czy gorczycę) i zalewasz tym drobniutko pociętą w słupki marchew i cebulę w krążkach. Nie potrzeba za dlugo- niech wystygnie w marynacie i już gotowe. Marynatę możesz zostawić na potem w lodówce- następnym razem znowu zagotować i zalać kolejną partię warzyw. Proporcje? 1 szklanka octu, 1/2 szklanki wody, 4 łyzki cukru 1 łyżka soli i reszta po szczypcie. Dodaję tak marynowane jarzyny do sałatek, jako przybranie mięsa, do jajek nadziewanych ( drobniutko pokrojone). Mozna dodać też ogórka, rzodkiewkę ( choć dla mnie trochę śmierdzi rzodkiewka marynowana) czy paprykę i cukinię. Paprykę musisz drobniej pokroić i wiedzieć, że będzie twarda, chyba, ze zanim dodasz inne jarzyny podgotujesz ją trochę w marynacie.
dodane na fotoforum:
madziak 2016-01-31
Ja też :)))))
Ryba piła, piła i zupę wypiła ;)
Smaku tej ryby raczej nigdy nie poznam.... ;-/
delish 2016-01-31
:) ja kupiłam piłę, bo halibuta nie mieli. ale może być jakakolowiek >twarda< ryba, czyli taka, która zniesie wolne wprawdzie ale gotowanie. a i to tylko wtedy, kiedy zależy Ci na tym, jak całość będzie wyglądała ;)
Każda dobra rybka może być- byle jej nie przegotować.
astra40 2016-02-01
Wspaniała i zdrowa zupka:) Jeszcze nie jadłam takiej, ale przepis jest to może zrobię :) Tylko tego warzywa u nas nie ma:)
tenia45 2016-02-01
Zdrowa i na pewno smaczna zupka...Pozdrawiam serdecznie
i zycze miłego nowego tygodnia i miesiaca.:))