dziś coś prostego z kuchni meksykańskiej. został Ci kurczak pieczony, czy z rosołu? może wykorzystasz go do tej potrawy?
2 szklanki kurczaka pociętego na małe paski
1 mała cebulka- posiekana
1 szklanka ( może być odrobinę więcej) soku pomidorowego ( odlej troszkę i dodaj do tej odlanej częsci 1i 1/2 łyżeczki mąki)
1/3 szklanki papryki zielonej- pociąć na małą kosteczkę
1-2 ząbki czosnku- zmiażdzone
1 łyżeczka pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
kapka ostrego sosu typu tabasco
1 łyżka przyprawy chili ( albo gotowej przyprawy do tacos)
1 szklanka startego ostrzejszego sera ( typu cheddar)
8 gotowych placuszków tortilla
oliwki pocięte na plasterki
zielona cebulka
kwaśna gęsta śmietana
Cebulę i czosnek zeszklić na oleju z zieloną papryką, dodać oregano, polowę ilości chili. Dodać do tego kurczaka wymieszać do połaczenia i i odstawić.
W małym garnuszku zagotować sok pomidorowy, dodać przyprawy, resztę chili wlać do gotującego się resztę soku z mąką , wymieszać do zagęszczenia. Odstawić, dodać ostry sos np tabasco czy sriracha ( ilość sosu zależy od tego, jak pikantne lubicie cokolwiek, ja daję więcej niż w przepisie)
na dno żaroodpornego naczynia wylać odrobinę tego sosu pomidorowego ( tyle, zeby dno zakryć). Na każdą tortillę nałożyć trochę kurczaka z cebulą i czosnkiem, zwinąć jak krokiet czy naleśnik, ułożyć jeden przy drugim w naczyniu.
zalać ułożone enchiladas pozostałym sosem pomidorowym , posypać serem i zapiec w piekarniku 20-25 minut .
po wyjęciu posypać oliwkami, zieloną cebulką i dać kleks śmietany.
i gotowe!
dodane na fotoforum: