porcje sałatki przybrane plastrem ananasa z puszki i pietruszką.
2 szklanki ugotowanego dość kleistego ryzu ( więce wody niż na sypko)
1 szklanka szynki pokrojonej w kosteczkę ( albo w paski)
1/2 średniej wielkości cebuli- pokrojonej w kostkę i przelanej wrzatkiem ( żeby nie była za ostra) i ostudzonej zanim dodasz do ryżu
3/4 szklanki posiekanego ananasa z puszki
1/2 szklanki groszku konserwowanego
1/2 szklanki selera ze słoika ( jak masz, jak nie- może być serler naciowy- dwie pałki pokrojone w drobną kostkę
mały jogurt waniliowy
1/2 szklanki majonezu
sól i pieprz do smaku
plastry ananasa i pietruszka do przybrania
Polącz wszystkie skladniki. W kubeczku wymieszaj jogurt z majonezem, dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj z sałatką.
Jeśli masz obręcz kulinarną- użyj, żeby zrobić porcje sałatki i wykończ plastrem ananasa i pietruszką. Można też dodać małe paseczki czerwonej papryki .
Moja cebula była czerwona, więc te czerwone kawałki które widać to albo cebula, albo szynka.
dodane na fotoforum: