Gazpacho to zimna zupa hiszpańska- na podstawie pomidorów, ze świeżymi ogórkami, cebulą i papryką. Zawsze z dodatkiem odrobiny dobrej hiszpańskiej oliwy. Czasem w formie kremu ( wolę taką do chrupania). Wymyślili ją w Andaluzji, ale każda prowincja, ba! prawie każda mieścina ma swoją wersję gazpacho. Moje gazpacho z meksykańskim smaczkiem ma dodatkowo czosnek, kukurydzę, ostrą paprykę jalapeno, zieloną cebulkę,seler naciowy i awokado. Doprawione jest sokiem ze świeżej limonki, solą, pieprzem i octem winnym. I nie ma oliwy ( bo nie lubię na zimnej zupie tłuszczu) Krewetki możesz pokroić na mniejsze kawałki i wmieszać w zupę, ale ja wolę właśnie tak jak widać.
Zupę podaje się albo w temperaturze pokojowej, albo na zimno. Świetna jest na letnie, upalne dni, kiedy grzechem jest stać przy garach. Dobra jest także nawet bez krewetek.
dodane na fotoforum:
prince8 2016-05-12
Aleeeee Mnie zaskakujesz .... jadłem w Paryżu ...pycha :))))
ptaszak 2016-05-12
Uwielbiam taką na gładko z kawałkami fety !Ale Twoja wersja jest też obiecująca. W ogóle lubię zupy i krewetki!
prince8 2016-05-12
D-c ...:)
http://67.media.tumblr.com/b1d54586c5371f394e447c674d3217a5/tumblr_o6viq7rVzx1tx6qhwo1_5