gazpacho z meksykańskim smaczkiem

gazpacho z meksykańskim smaczkiem

Gazpacho to zimna zupa hiszpańska- na podstawie pomidorów, ze świeżymi ogórkami, cebulą i papryką. Zawsze z dodatkiem odrobiny dobrej hiszpańskiej oliwy. Czasem w formie kremu ( wolę taką do chrupania). Wymyślili ją w Andaluzji, ale każda prowincja, ba! prawie każda mieścina ma swoją wersję gazpacho. Moje gazpacho z meksykańskim smaczkiem ma dodatkowo czosnek, kukurydzę, ostrą paprykę jalapeno, zieloną cebulkę,seler naciowy i awokado. Doprawione jest sokiem ze świeżej limonki, solą, pieprzem i octem winnym. I nie ma oliwy ( bo nie lubię na zimnej zupie tłuszczu) Krewetki możesz pokroić na mniejsze kawałki i wmieszać w zupę, ale ja wolę właśnie tak jak widać.
Zupę podaje się albo w temperaturze pokojowej, albo na zimno. Świetna jest na letnie, upalne dni, kiedy grzechem jest stać przy garach. Dobra jest także nawet bez krewetek.

dodane na fotoforum:

prince8

prince8 2016-05-12

Aleeeee Mnie zaskakujesz .... jadłem w Paryżu ...pycha :))))

ptaszak

ptaszak 2016-05-12

Uwielbiam taką na gładko z kawałkami fety !Ale Twoja wersja jest też obiecująca. W ogóle lubię zupy i krewetki!

dodaj komentarz

kolejne >