Żeberka( około 2 kg w jednym kawałku)wymyj, posół i popieprz. Zawiń w folię aluminiową i wsadz do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz conajmniej dwie i pół godziny, odwiń, dzgnij widelcem- jesli nadal nie są całkiem mięciutkie- piecz jeszcze 30-40 minut. W międzyczasie przygotuj sos:
2-3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru ( kolo 4-5 cm grubego jak kciuk, jak cieńszy- więcej, jak grubszy- mniej)
1/4 łyżeczki ostrej papryki suszonej w płatkach
1 duze czerwone jablko ( nie obieraj, wytnij tylko gniazdo nasienne)
1/2 szklanki cukru ( najlepiej ciemnego)
1 szklanka sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego ( albo 1 łyżka zwykłego)
1 łyżka oleju
Czosnek, imbir i jabłko posiecz na miazgę ( najlepiej w malakserze)
Olej podgrzej w kwasoodpoornej patelni, dodaj mieszanke czosnku, jablka i imbiru i ciągle mieszając smaż na wolnym ogniu przez okolo 2 minuty. Dodaj cukier i sos sojowy oraz płatki papryki i ocet. Gotuj na malutkim ogniu az do rozpuszczenia cukru i uzyskania jednolitego, dość gęstego sosu.
Upieczone żeberka potnij na porcje, włóż do gorącego sosu. Jeśli trzeba- podgrzej w sosie ale krótko- mięso ma być ciepłe. Alternatywnie- posmaruj zeberka w całości sosem i wrzuć na grill na 2-3 minuty z każdej strony. I gotowe.
dodane na fotoforum:
prince8 2016-05-28
Piękny widok ...pozdrawiam ...:)))