ugotuj kilka buraków z solą i cukrem do miękkości, zostaw trochę wody z gotowania. Buraki po wystygnięciu zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Wymieszaj buraki z greckim jogurtem ( najlepszy oczywiście pełnotłusty), dodaj wodę po gotowaniu buraków, świeży ogórek pokrojony w kostkę , zamieszaj. Jeśli trzeba- dopraw solą, maggi, pieprzem czy sokiem z cytryny. Podaj dobrze chłodne z gotowanym jajkiem na twardo pociętym w ćwiartki. Fajnie byłoby mieć tu jeszcze koperek albo pietruszkę.
dodane na fotoforum:
prince8 2016-09-17
Miło witam ....udanego weekendu :)
prince8 2016-09-19
Witam miłoooo ...cudnie ,,,pyszności...serdeczności posyłam ...:)))
ptaszak 2016-09-21
Z koperkiem koniecznie! Ostatnio zrobiłam całą wazę wielką, ale na dobrym kefirze. Wczoraj zrobiłam knedle ze śliwkami i do nich właśnie sos zrobiłam z jogurtu greckiego, wanili, cynamonu i cukru.