na arkuszach filo. Jedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast. Arkusze filo ( dwa - trzy razem) posmaruj roztopionym masłem z odrobiną cukru i cynamonu, ułóż następną warstwę ciasta, znowu posmaruj masłem z cukrem i cynamonem ( jeśli bierzesz po dwa arkusze ciasta na raz- w sumie sześć do ośmiu arkuszy wystarczy). Obrane i pocięte w plastry jabłka połącz z owocami suszonymi ( mozesz dać tylko rodzynki, a jak masz morele czy gruszki- posiekaj je w kostkę wielkości rodzynek), cukier 3 łyżki ( najlepiej brązowy), cynamon 1 łyżeczka, goździki w proszku- 1/4 łyżeczki, szczypta soli i trochę mąki ziemniaczanej ( na szklankę jabłek- łyżka mąki ziemniaczanej). Wymieszaj wszystko, wyłóż na ciasto, załóż brzegi aby odrobinę zachodizły na jabłka, daj tu i ówdzie pecynę masła i piecz w 170 stopniach przez 30-40 minut ( ciasto ma się zarumienić- jak na zdjęciu). Piekłam ciasto na pergaminie, bo jeśli się taki słodki sok z jabłek przypiecze na blasze- nie odgryziesz do maja;)
Jabłka są lekko chrupkie ( co bardzo lubię!) i wszystko genialnie pachnie jesienią . I gotowe.
dodane na fotoforum: