brioszka pieczona w mleku kokosowym, jajkach i wanilii z odrobiną wiórków kokosowych i sosem z ananasa z puszki z rumem i masłem.
12 kromek brioszki ( lub innego miękkiego białego chleba- chałka jest świetna w tym przepisie)
4 jajka
1 puszka mleka kokosowego ( nie kremu kokosowego, bo jest za słodki i za tłusty)
szczypta soli
3 łyżki cukru
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
1/3 szklanki słodzonych wiórków kokosowych ( lub niesłodzone pomieszane z łyżką drobnego cukru)
1 puszka ananasa ( 320-340 dkg) w soku
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki masła
2 łyżki rumu ( tylko dla dorosłych;)
Jajka, mleko kokosowe, sól, cukier i wanilię połaczyć na jednolitą masę. Przygotować prostokątne naczynie zaroodporne. Każdą kromkę zanurzyć w masie i przełozyć do naczynia ( u mnie było 6 kromek na warstwę). Po ułożeniu pierwszej warstwy posypać całość połową wiórków kokosowych i ułożyć na tym następną warstwę chleba zamoczonego w masie. Pozostałą masę wylać na wierzch ( mnie mało zostało, bo dużo "weszło" w chleb). POsypać resztą wiórków kokosowych
Odstawić całość do lodówki na conajmniej dwie godziny, na noc będzie lepiej.
Następnie rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec nasaczony porządnie chleb ( tost francuski)
30-35 minut ( do lekkiego zbrązowienia i ma być ciut wysuszone, ale nadal bardzo kremowej konsystencji)
W międzyczasie odlać sok z ananasa do rondelka, dodać cukier i na niewielkim ogniu zredukować o połowę. Dodać masło ( oraz rum jeśli chcesz) i podgrzać do momentu kiedy się rozpuści. Dodać grubo posiekanego ananasa i wyłączyć.
Podać tost francuski na ciepło z ciepłym sosem z ananasem.
dodane na fotoforum: