jeszcze gorący. Bardzo pyszny wyszedl. To trzeci przepis na chleb, który warty jest powtórzenia.
225 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( ja rozdrobniłam widelcem i też bylo dobrze;)
10 g suchych drożdzy
350 g bialej mąki chlebowej ( nie miałam, dałam zwykłą i wyszło świetnie)
114 g mąki razowej
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki soli ( dałam mniej, bo ziemniaki były z obiadu, więc solone)
1 łyżka masła.
Jeśli gotujesz ziemniaki specjalnie do tego chleba- odlewając je zostaw sobie 3/4 szklanki ciepłej wody spod ziemniaków. Jeśli masz ich resztkę z obiadu- będzie ci potrzeba tyle samo ciepłej wody.
Wymieszaj drozdze, oba rodzaje mąki, sól i kminek w duzej misce. Dodaj masło i połącz z mąką Wodę spod ziemniaków ( lub wodę) wlej do ziemniaków, dodaj to do mąki i wyrób ciasto. Powinno być dość miękkie. Jeśli wyda ci się za twarde- dodaj trochę ciepłej wody. Przełóż ciasto na stolnicę, podsyp mąką, żeby się nie kleiło i wyrabiaj z 8-10 minut. Teraz ciasto przełóż spowrotem do miseczki i przykryj ręcznikiem. Odstaw w ciepłe miejsce na conajmniej godzinę. Wyłoż na stolnicę, krótko wyrób i uformuj bochenek. Przełóż na blachę do pieczenia, posyp po wierzchu mąką, jeśli chcesz natnij nożem w diamenty i ponownie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
Piecz 30-40 minut albo do momentu kiedy będzie złoty na wierzchu.
Smacznego!
dodane na fotoforum:
babcia1 2017-06-14
a możesz dać przepis Proszę!!
babcia1 2017-06-15
ogromne Dzięki za dokładny przepis!!no i już wiem co będę piekła w tym tygodniu bo raz w tygodniu piekę 2 chlebki ale w keksówkach a ten chlebuś bardzo mi się podoba!!
babcia1 2017-06-24
mój wyszedł bardziej zbity mniejsze ma o wiele dziurki i jest bardzo miękki ale w sumie nadaje się do jedzenia tak że się nie zmarnuje!!może jakbym inne mąki dała był by lepszy