gofry ze świeżymi brzoskwiniami z kapką rumu i syropem klonowym

gofry ze świeżymi brzoskwiniami z kapką rumu i syropem klonowym

z brzoskwini ściągnąć skórkę ( najłatwiej przeciąć na krzyż i zanurzyć owoce na chwilę we wrzątku- wyciągnąc je, odczekać tyle, żeby nie parzyć palców i skórka sama ładnie zejdzie), pocięte na kawałki, wrzucić na patelnię, dodać odrobinę syropu klonowego i kieliszek rumu. Patelnia musi być na niewielkim ogniu, chyba, że chcesz flambirować owoce. To wyższa szkoła jazdy i nowicjuszom zdecydowanie odradzam. Można stracić brwi w najlepszym wypadku;) Wprawdzie z jednego kieliszka rumu za dużo krzywdy nie będzie, ale...
Alkohol musi się w owocach "wygotować"- więc radzę pichcić przez 5-6 minut na wolniutkim ogniu i nie przypalić. W międzyczasie możesz przygotować gofry. Ja mam gofrownicę, ale jeśli nie masz- zawsze można kupić mrożone.

astra40

astra40 2017-08-08

To musi być pyszne!

dodaj komentarz

kolejne >