Clafoutis z jagodami i skórką cytrynową

Clafoutis z jagodami i skórką cytrynową

Jedno z najprostrzych ciast- robi się samo i raczej nie daje się go "skopać"- chyba, że przypalisz;)

3 całe jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru ( ja zawsze daję mniej, bo tak w domu lubimy)
mały cukier waniliowy albo łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki serka homogenizowanego lub cottage
3/4 szklanki pełnotłustego mleka albo lekkiej słodkiej śmietanki
1/4 szklanki mąki
1 łyżka świeżej skórki cytrynowej ( startej z jednej cytryny)
2 szlanki jagód
Cukier- puder do posypania
pecyna masła do natłuszczenia naczynia do pieczenia

Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
Wysmarować formę masłem.
Wszystkie składniki oprócz jagód wymieszać w naczyniu aż się połączą. Wylać do naczynia. Dodać przepłukane wcześniej i odcedzone jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut. Posypać cukrem pudrem. Genialne lekko jeszcze ciepłe ze szklanką zimnego mleka.

babcia1

babcia1 2017-08-12

no właśnie u mnie to jest ten problem z przypalaniem

astra40

astra40 2017-08-12

Musi być pyszne ☺

prince8

prince8 2017-08-15

Dzień Dobry ,,,Poranna kawka ...zapraszamy :)))Miłegoooooooooooo...:)))

dodaj komentarz

kolejne >