Pomysł rodem z Anglii. Ciasto biszkoptowe pocięte w kostkę ( ale widziałam jak inni kruszą je dłońmi na średniej wielkości kawałeczki) podane z kremem budyniowym, owocami ( w moim przypadku truskawki i jagody) i bitą śmietaną. Biszkopt można nasączyć winem albo herbatą z sokiem cytrynowym i z cukrem, ale ja zostawiam ciasto w lodówce na co najmniej 4 godziny, żeby nasiąknęło kremem i bitą śmietaną. W wersji wyjątkowo leniwej moja znajoma użyła zamiast biszkoptu białego chleba posmarowanego gęstym dżemem, gotowego puddingu i gotowej bitej śmietany. I też było dobre. Nie narobisz się, a efekt jest doskonały. Ta micha jest na dwanaście osób. Podajesz to łyżką do miseczek albo na talerzyki, bo kroić się trifle nie da. Możesz udekorować listkiem mięty. I gotowe.
dodane na fotoforum:
ssstu6 2019-07-07
...taaa, typowe "trifle" w Irlandii jest formą deseru składajacego sie z warstw biszkoptów (na spodzie) nasaczonych alkoholem...
nastepnie galaretka owocowa z kawałkami owoców (np.ananas)
a wszystko "pokryte" kremem budyniowym
całość zwieńczy warstwa bitej śmietany : )
co ciekawe, mozna "trifle" kupić praktycznie w każdym sklepie,w różnych rozmiarach ; )
prince8 2019-07-08
Superawo ,,,Udanego i miłegoooooo ;))))
delish 2019-07-09
ssstu6 - wersji trifle jest tyle, co ludzi, którzy je robią:) właśnie dlatego lubię trifle bo jest jak z gumy- wszystko ( prócz podstawy ciasto-śmietana-krem) możesz dodać. Świątecznie robiłam je z przeciętymi na pół czekoladkami i suszonymi borówkami, jesiennie z przecierem z dyni i jabłkami ( na cieście marchewkowym z cynamonem), a jedna z moich ulubionych wersji jest z cytrynowym ciastem, kremem cytrynowym i jagodami. I zawsze wolę lżejszy nieco krem. A co do alkoholu- tym razem w gości przyjechały rodziny z dziećmi, więc żeby ich rodzicom nie podpaść ominęłam procenty :)
ewci1 2019-07-10
Super deser i bardzo apetyczny,dziekuje za przepis:)
PS..Milo uslyszec ,ze kiedys odwiedzilas Grudziadz ,czyli moje rdzinne miasto,troche zmian nastapilo i powoli pieknieje,ale duzo jeszcze potrzeba........:)
caprici 2019-07-12
super przepis...tez to robie - w najrozniejszych wariacjach - i zawsze jest pyszne...