z przepisu mojej ulubionej blogini ;)
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
1 kostka masła/margaryny (250 g)
1 słoik miodu (400 g)
(na ok 100 pierniczkow)
Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce.
Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie.
W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową).
Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka.
Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą.
Ciasto będzie dość rzadkie.
Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
Pieke jutro :D
dodane na fotoforum: