Składniki
500 g oczyszczonych kalmarów (4 średnie sztuki)
1 gruba kromka czerstwej bułki
1 mała cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki posiekanej suszonej szynki
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki drobnych rodzynek
1 jajko
siekany koperek
siekana mięta
mleko, mąka, sól, pieprz
Sos
szklanka pomidorów pelati
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
ocet balsamico
sól, cukier, pieprz
Przygotowanie
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, orzeszki piniowe, smażyć aż się zrumienią. Wymieszać bułkę z jajem, przesmażoną cebulą, rodzynkami, szynką, ziołami i przyprawami. Napełnić farszem kalmary, zostawiając trochę wolnego miejsca. Spiąć tuby wykałaczkami. Obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na oliwie. Odłożyć.
Przygotować sos
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i posiekanego pomidora. Chwilę dusić razem, dodać balsamico i przyprawy.
Do sosu włożyć kalmary i dusić pod przykryciem ok.20 minut.
smacznego!
cuisine 2010-03-30
Uwielbiam kalmary :)))
margo2 2010-04-01
Wesołego jajka,
Kurczaków, baranka,
Ciasta z rodzynkami,
Ostrego chrzanu,
Tęczowych mazurków,
Mokrego Dyngusa
I ode mnie całusa.