faszerowany kalmar - WYSMIENITY :D

faszerowany kalmar - WYSMIENITY :D

Składniki
500 g oczyszczonych kalmarów (4 średnie sztuki)
1 gruba kromka czerstwej bułki
1 mała cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki posiekanej suszonej szynki
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki drobnych rodzynek
1 jajko
siekany koperek
siekana mięta
mleko, mąka, sól, pieprz

Sos
szklanka pomidorów pelati
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
ocet balsamico
sól, cukier, pieprz

Przygotowanie
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, orzeszki piniowe, smażyć aż się zrumienią. Wymieszać bułkę z jajem, przesmażoną cebulą, rodzynkami, szynką, ziołami i przyprawami. Napełnić farszem kalmary, zostawiając trochę wolnego miejsca. Spiąć tuby wykałaczkami. Obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na oliwie. Odłożyć.

Przygotować sos
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i posiekanego pomidora. Chwilę dusić razem, dodać balsamico i przyprawy.

Do sosu włożyć kalmary i dusić pod przykryciem ok.20 minut.

smacznego!

pinecha

pinecha 2010-03-30

podoba mi się ;-) i oznaczyłem gwiazdką ;-)

cuisine

cuisine 2010-03-30

Uwielbiam kalmary :)))

misio3

misio3 2010-03-30

ale jakie danie ..... ciekawy jak smak ?? Pozdrawiam

daro11

daro11 2010-03-30

paszne jedzonko...

margo2

margo2 2010-04-01

Wesołego jajka,
Kurczaków, baranka,
Ciasta z rodzynkami,
Ostrego chrzanu,
Tęczowych mazurków,
Mokrego Dyngusa
I ode mnie całusa.

dodaj komentarz

kolejne >