•5 jaj
•5 łyżek cukru
•5 łyżek mąki
•1 cukier waniliowy
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•2 galaretki truskawkowe
•0,5 kg truskawek
•1 serek mascarpone
•Śmietana 30% lub 36%
•5 łyżek cukru pudru
•Śmietana fix
Oddzielamy żółtka od białka, miksujemy białka, po ubiciu białek dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, i resztę składników pamiętając o ubijaniu. Wylać ciasto do tortownicy (24 cm)lub brytfanki (30-20 cm) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 20-25 min absolutnie do niego nie zaglądamy. Po barwie możemy stwierdzić że jest upieczony. Będzie ciemno pomarańczowy. Zostawiamy do momentu wystygnięcia.
Kremówkę śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i fix’em. Dodać serek mascarpone. Miksować do połączenia się składników.
Na biszkopt wyłożyć krem. Truskawki umyć i przekroić na pół i wyłożyć na krem.
2 galaretki rozpuścić i po ostygnieciu wylać na biszkopt i truskawki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.