Wykonanie:
Rabarbar obrać , pokroić w cienkie plasterki. Śliwki wypestkować i pokroić na kawałki. Rabarbar i śliwki i wymieszać z cukrem oraz 1 łyżeczką cynamonu.
Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm).
Owoce odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto.
Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier.
Kruszonką posypać rabarbar. Wierzch posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem lub startą tonką. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30-35 minut (moje piekło się około 45 minut). Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
gruda49 2014-06-10
Piękne zawiesia do uszu - dziewczyna z talentem.