Ciasto czekoladowe z węgierkami ( mogą być również jabłka )
SKŁADNIKI:
4 jajka (białka oddzielić i ubijać jak na tort ze szczyptą soli)
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao
1 szklanka oliwy
Dodatkowo : 1 kg. śliwek węgierek - wypestkowanych połówek.
Białka ubić na sztywną pianę , dodawać sukcesywnie cukier , potem żółtka.
Do miseczki przesiać : mąkę, sodę ,cynamon , kakao i wymieszać.Po trochu dodawać do ciasta. na końcu wlać szklankę oliwy , wymieszać. Ciasto jest gęste.Najlepiej robić je w większym naczyniu np. garnku , bo teraz trzeba dodać połówki śliwek i wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec w nagrzanym piekarniku
175 -180 stopni przez ok. 25 min. Sprawdzić patyczkiem. Wystudzone polać polewą czekoladowa. Ja nie miałam aż 1 kg śliwek (bo zjedli trochę ) , to dodałam obrane i pokrojone w kostkę 2 jabłka. Na samych jabłkach też można robić i wtedy ciasto nosi nazwę \" CIELACZEK \"