REWELACYJNSkładniki na ciasto:
3 szklanki mąki bezglutenowej
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek miodu
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny
Ponad to:
300 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki ciepłej wody
puszka masy krówkowej
garść startych drobno orzechów
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski z sodą i proszkiem do pieczenia.
2. Dodajemy margarynę i siekamy z mąką dodając stopniowo resztę składników. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy i pieczemy (osobno), na wysmarowanej margaryną blasze. (Przepis na dużą blachę) Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, około 13 minut.
4.Puszkę z masą krówkową wkładamy do małego rondelka z wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut.
5. Aby nasza masa krówkowa była dobrej konsystencji po wyciągnięciu z wody, najlepiej jest ją jeszcze zmiksować w puszce przy pomocy 1 ubijaka do piany.
6. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
7. W międzyczasie w szklance żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia. Kiedy napęcznieje dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i łączymy z ubitą kremówką.
8. Układamy 1 wystudzony placek, masa z kremówki, 2 wystudzony placek i masa krówkowa, posypujemy drobno startymi orzechami.
E CIASTO KRÓWKA-
dodane na fotoforum: