Ciasto z sieadłego mleka-•450 g mąki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 opakowanie cukru waniliowego
•200 g cukru
•5 jaj
•szczypta soli’
•250 g masła
•500 g zsiadłego mleka
•200 g zmielonego twarogu
•skórka z ½ cytryny
Przygotowanie:
1. Z 375 g mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, 125 g cukru, 1 jajka, soli i masła zagniatamy kruche ciasto.
2. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
3. Ciasto po schłodzeniu wałkujemy i wykładamy na blachę, lekko podnosząc jego brzegi.
4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C.
5. Z 4 jajek oddzielamy żółtka od białek.
6. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę.
7. Powoli do masy jajecznej dodajemy pozostałą mąkę, roztrzepane zsiadłe mleko, twaróg i skórkę cytrynową.
8. Ubijamy białka na pianę. Delikatnie łączymy białka z masą z żółtek.
9. Masę wykładamy na kruche ciasto.
10. Całość pieczemy mniej więcej 40 minut.
dodane na fotoforum: