SERNIK NA MURZYNKU-Składniki:
Ciasto
1 i 1/2 szkl. mąki
szkl. cukru
3 łyżki kakao
25 dag masła lub margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
5 łyżek wody
Masa
50-70 dag twarogu (trzykrotnie mielonego)
4 jajka
1/2 szkl. cukru
10 dag stopionego masła
Przygotowanie:
1. Masło z cukrem, kakao i wodą zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut. Odlej pół szkl. masy (na polewę). Resztę ostudź.
2. Żółtka oddziel od białek i dodaj po jednym do zimnej masy na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Białka ubij na sztywno i połącz z ciastem. Wylej je do natłuszczonej blaszki (21 x 26 cm).
3. Jajka ubij z cukrem i masłem. Miksując, dodaj po łyżce twarogu. Masę wyłóż na ciasto. Piecz 60 min w temp. 180°C.
Ciasto polej odstawioną wcześniej polewą. Jeśli będzie zbyt gęsta, można ją odrobinę podgrzać.
Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/raport-wielkanoc-2015/przepisy/news-sernik-na-murzynku,nId,1705376#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
dodane na fotoforum: