Pierzchów - Kopiec gen. Jana Henryka Dąbrowskiego

Pierzchów - Kopiec gen. Jana Henryka Dąbrowskiego

SERNIK Z BUDYNIEM,,,Składniki na kruche ciasto (duża forma):
•2, 5 szklanki mąki pszennej
•3/4 szklanki cukru
•3/4 kostki margaryny
•2 całe jajka
•1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
•3 budynie czekoladowe, ugotowane według opakowania.

Składniki na masę serową:
•1 kg sera twarogowego z wiaderka (mielony), może być serek „Mój Ulubiony”
•100 g margaryny
•3/4 szklanki cukru (kryształ)
•4 jajka
•1 cukier waniliowy
•2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (można dodać budyń śmietankowy, ale jeśli budyń śmietankowy jest z cukrem to lepiej jest zmniejszyć ilość cukru w przepisie, np. na 2/3 szklanki cukru)

Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy razem, zagniatamy, wałkujemy i wykładamy formę do pieczenia.image

Na wyłożone kruche ciasto wylewamy gorący , ugotowany budyń. Budyń lekko stygnie, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.

Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy na przemian ser i margarynę, miksując na mniejszych obrotach miksera. Jeszcze tylko mąka ziemniaczana i cukier waniliowy.

Tak przygotowaną masę serową wylewamy na budyń.

Piec na zloty kolor, ok. 1 godz., w temp. 180 stopni.

komar1

komar1 2015-05-23

Piękne miejsce, godne odwiedzenia.

dodaj komentarz

kolejne >