KOSTKA KOKOSOWA-250g zimnego masła
• 1 szkl śmietany 18%
• 3 łyżeczki cukru waniliowego
• 3/4 szkl cukru
• 2,5szkl mąki pszennej
• 3 jajka L
• 2 żółtka L
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• kilka kropel aromatu waniliowego
• szczypta soli
•polewa:
• 125g masła
• 1 szkl śmietany 18%
• 1/2 szkl cukru
• 4 czubate łyżki kakao
•kokos
> 6 os.
60 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
1.1
Masło, śmietanę i cukier z cukrem waniliowy umieszczamy w rondelku i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy do ostygnięcia.
2.2
Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło ze śmietaną i cukrem, aromat waniliowy, wbijamy jajka i żółtka. Całość mieszamy mikserem, ale tylko do momentu połączenia się składni
3.3
Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w 170*C przez ok 30 minut. Studzimy.
4.4
Wystudzone ciasto kroimy w zgrabną kostkę. W rondelku mieszamy składniki na polewę i zagotowujemy. Przed obtaczaniem w niej ciasta można ją lekko wystudzić.
5.5
Kawałki ciasta obtaczamy w polewie czekoladowej i w wiórkach kokosowych. Kostkę odkładamy do zastygnięcia.