Miodowy Stefanek
Ciasto:
0.5 kg mąki
1 łyżka miodu
2 łyżki mleka
1 szklanka cukru
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
7 dag margaryny
2 jajka
kieliszek spirytusu
Krem:
1 litr mleka
1 szklanka kaszy manny
1 margaryna
0.5 szklanki cukru pudru
opcjonalnie olejek do ciasta
kakao
dżem z czarnej porzeczki
Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Wałkujemy. Pieczemy 3 osobne placki( nie przejmujemy się, że po upieczeniu będą twarde). Pieczemy do złotego koloru- ok 15-20min( obserwujemy,żeby się nie spiekło). Czas pieczenia każdego placka będzie krótszy. Temperatura 180 stopni.
Zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszę( powoli), ciągle energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Studzimy.
Margarynę miksujemy na puszystą masę, dodajemy zimną kaszę, cukier puder i zapach. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao.
Pierwszy placek smarujemy dżemem, na to masa biała, przykrywamy plackiem, masa kakaowa, placek. Można opcjonalnie polać polewą.
Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy placki zmiękną.
stachs7 2016-01-14
Pięknie....Miłego dnia.
ijkk1 2016-01-15
koraliki kupione w http://www.magraf.com.pl/ ,tylko ja kupuję bezpośrednio w sklepie (*,*)
ijkk1 2016-01-15
tu masz adres i mapkę ,może Ci się uda trafić ,a w sklepie można oczopląsu dostać ,nigdy tak przez internet nie zamówisz (*,*)