JABŁECZNIK-
Składniki
• 4 całe jajka
• 1 szkl. cukru
• 1 kostka masła
• 4 szkl. mąki pszennej
• 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 kg jabłek
> 6 os.
60 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
1.1
Jajka, cukier, masło utrzeć na gładką masę. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. W razie potrzeby wsypać więcej mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem i troszeczkę podpiec.
2.2
Na ciasto wyłożyć jabłka ;
jabłka obrać pokroić i przesmażyć dodać cukru do smaku i troszkę cynamonu ).
3.3
Rozwałkować i wyłożyć na wierzch pozostałą część ciasta. Wierzch posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 40-50 min w temp 170-180st...