...zwane też pasztecikami z kapustą kiszoną i pieczarkami.
W przepisie pisało że można je też mrozić, ale u mnie szybko wszystkie znikły;-)
Farsz:
1 kg pieczarek
0,5 kapusty kiszonej
1 lub 2 cebule
1 jajko
Przyprawy do smaku i w/d uznania: sól, wegeta, pieprz, majeranek, kminek
Kapustę kiszoną obgotowujemy ok.20 minut, po ostudzeniu i odsączeniu kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia się. Pieczarki trzemy na tarce (na dużych oczkach) i smażymy, aż całkowicie odparuje z nich woda. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jajko i przyprawy. Po pierwszej próbie myślę że śmiało można też dodać jakieś mięsko gotowane co zostało z obiadu i je zmielić.
Ciasto:
500g mąki pszennej
50g drożdży
150ml wody letniej
2 łyżki oleju z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
Ja wszystkie składniki na ciasto razem włożyłam do naczynia miksującego i ustawiłam na wyrobienie ciasta w 3 minuty. Ale kto nie ma takiego urządzenia to pewnie potrwa dłużej.
Ciasto podzielić, rozwałkować na grubość 4mm, wzdłuż brzegu nałożyć farsz i zawinąć ciasto. Odciąć nożem zawinięte ciasto i zakleić, pociąć na kawałki. Posmarować żółtkiem i posypać np. kminkiem. Piec 25 min. w nagrzanym piekarniku do 180C.
Inna propozycja https://www.garnek.pl/doris7/24327405
dodane na fotoforum:
dsolar 2013-02-02
Witam w sobotni wieczór :) życzę wszytego dobrego w najbliższych dniach :) Pozdrawiam serdecznie :P