...odkąd odkryłam ten przepis, zupa króluje na moim stole.
Ma ciekawy smak, kolor i gęstość. Polecam ;-)
Skład i wykonanie:
1 małą marchew i 1 małą cebulę rozdrobnić (utrzeć na tarce).
Z 1 łyżką masła dusić na patelni pod przykryciem kilka minut. Następnie dodać 1 duży pomidor obrany ze skórki drobno pokrojony (lub zmiksowany) i jeszcze chwilę dusić. Wszystko przełożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody (lub rosołem kto nie na diecie) i zagotować. Dodać 1 dużą łyżkę przecieru pomidorowego, 1 łyżeczkę vegety, 1 łyżeczkę soli, 2 listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach, gotować na wolnym ogniu ok. 25 min. Pod koniec dodać ulubione zioła np. lubczyk, bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki. Podawać z osobno ugotowanym makaronem lub ryżem. Smacznego!
dodane na fotoforum:
katakum 2013-03-05
No i mamy kolejny piękny słoneczny dzien ...az chce sie iść do pracy ....pozdrawiam....a pomidorówke chętnie zjadam