...z kremem budyniowym i galaretką truskawkową.
To moja pierwsza i pewnie nie ostatnia, wyszła przepyszna.
Skład:
7 jaj o temperaturze pokojowej
7 łyżek mąki
7 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Do zawinięcia:
krem budyniowy z Oetkera
zastygnięta galaretka truskawkowa pokrojona w kostkę
Do dekoracji: cukier puder i truskawki dostępne już o każdej porze roku.
Wykonanie:
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, następnie delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec ubite białka. Wylewamy na dużą blachę z piekarnika ok. 37x37 wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C na około 25 minut.
Po upieczeniu przekładamy na ściereczkę i zwijamy razem z nią. Po wystygnięciu ciasto rozwijamy i smarujemy kremem budyniowym układając na brzegu kawałki galaretki zwijamy. Wkładamy do lodówki, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Inna propozycja https://www.garnek.pl/doris7/30716636
dodane na fotoforum: